Jak vybrat dámské lední brusle

Statistiky říkají, že na inline bruslích jezdí více žen než mužů. Nevím, jaký je tento poměr na zamrzlých plochách a kluzištích, ale jisté je, že ženy bruslí i v zimě. Pokud se však podívám, na čem v zimě bruslí, cítím potřebu napsat tento článek. A když říkám "na čem", nemyslím tím kvalitu ledu, ale mám na mysli dámské brusle, lední brusle pro ženy.

Začnu zase od inline bruslí, které jsem tady už zmínil. Nejběžnějším typem inline bruslí, na kterých v létě všichni jezdíme, ženy nevyjímaje, jsou brusle typu fitnes, určené pro rekreační jízdu. Jste-li muž, můžete říct, že se na nich jezdí podobně jako na ledních bruslích, styl bruslení je víceméně stejný jako na "kanadách", hokejových bruslích (až na to brzdění). Odrážíme se boční hranou do boku a jízdní stopa připomíná stromeček. A jsme u jádra věci, proč tento článek píšu: Ženy totiž tohle říct nemohou.

Už za našich babiček se vžil standard sněhobílých dámských ledních bruslí s vysokou šněrovací botou, patkou a se zoubky. Inline brusle tehdy neexistovaly a nikomu nevadilo, že tyto brusle vyžadují zcela jinou techniku bruslení - odráží se na nich totiž špičkou. Zoubky na špičce zavedl před sto lety tehdejší mistr světa v krasobruslení Ulrich Salchow, a jsou určené k odrazu při skocích. Jinými slovy, už sto let jezdí muži na hokejových bruslích, zatímco ženy na bruslích určených pro krasobruslení (mluvíme stále o rekreačním bruslení).

S příchodem inline bruslí se však začalo bruslit i v létě a dá se říct, že dnes se v létě jezdí víc než v zimě. Ideální ledové podmínky trvají jen pár dní v roce a kluziště nenahradí asfaltovou trasu řádově v délce kilometrů. Vznikla celá řada nových sportů-stylů inline bruslení a typů bruslí - pro inline hokej, slalom, tanec, překážky, rychlobruslení i masové rekreační bruslení. Stylů inline bruslení a příslušných typů bruslí je dnes více než bruslí na led.

Lední brusle zamrzly v čase, výrobci si stále ještě nevšimli jak, proč a kde lidé bruslí. Brusle pro rekreační bruslení pro muže jsou stále tvrdé a studené brusle na hokej, zatímco ženám se stále podsouvají brusle na krasobruslení. Nikdo neřeší, že odrážení špičkou nelze na kolečkových bruslích - z logiky věci - uplatnit. Katalogy výrobců jsou, až na pár výjimek, takových bruslí plné.

Z uvedeného vyplývá, že se vyžaduje od žen, aby v létě bruslily jiným stylem než v zimě. A tak se ptám proč? Proč se ženy musí učit bruslit dvakrát? Proč musí mít jejich brusle vysokou šněrovací botu a zoubky, když v létě jezdí na stejných bruslích jako chlapi?

Žádný důvod není, jen setrvačnost výrobců. Na trhu chybí pohodlné teplé rekreační dámské brusle, které by ženám usnadnily život a umožnily jim jezdit v zimě stejným stylem jako v létě. U pánských a dětských bruslí situace není o mnoho lepší, ale díky historickým okolnostem aspoň nemají na špici zoubky a mohou jezdit v zimě stejně jako v létě.

Nezbývá než doufat, že to výrobcům časem dojde a nabídku ledních bruslí rozšíří, resp. zcela změní. Prošel jsem pár dostupných katalogů (leden 2020), ze kterých vybírám čestné výjimky, které stojí za zmínku:

- Powerslide Lady Freezer (jediný ze 14 modelů této značky, ale aspoň něco)

https://www.powerslide.cz)

- Oxelo Fit 50 (dobrá cena, špatná barva)

https://www.decathlon.cz)

Tyto brusle vám umožní jezdit stejným stylem jako v létě, nebudou vás tak moc dřít do lýtka nebo nártu ani vám v nich nebude zima. Budou se asi i lépe obouvat. Černá ženám nesluší, takže pokud si trochu připlatíte, jsou rozhodně nejlepší volbou bílé Powerslide Freezer.

Na závěr rada pro všechny (rekreační) bruslařky:

Vybírejte pohodlné boty, které se dobře nazouvají a zavazují. Nechtějte krasobruslařské ani hokejové boty, také přezky nemohu doporučit. Zimní teploty vyžadují něco zcela jiného než jsou vaše inline brusle, které mají botu navrženou pro teplé letní dny a která řeší především větrání. Ideální na zimu je plná skeletová bota s kloubem.

Při výběru sledujte také nůž. Je celkem běžné, že na skeletové botě dnes bývá krasobruslařský nůž. Poznáte ho podle prodloužené patky a zoubků. Tak ten prosím nebrat, potřebujete hokejový nůž ve tvaru tzv. kolíbky. Tedy pokud nechcete skákat ty odpíchnuté salchowy...

(c) Radomil Dojiva, brno-inline.cz, leden 2020