Jak vybrat kolečka pro inline brusle

I ta nejlepší kolečka se časem sjedou, takže budete muset řešit nákup nových. Hned na úvod raději připomínám, že rozměry koleček jsou univerzální a můžete tedy použít kolečka libovolné značky. Stačí si pohlídat pouze průměr - 76, 80, 84, 90, 100 nebo 110 mm.

V poslední době se z nákupu koleček stává docela problém. Není výjimečná situace, kdy po první projížďce vypadají takto (viz foto u tohoto článku). Všechno se dnes bohužel vyrábí v Číně a je evidentní, že systém kontroly ani u zavedených značek není dokonalý. Použité polyuretanové směsi často neodpovídají údajům o tvrdosti, v některých případech mají dokonce zcela nevyhovující kvalitu a po pár kilometrech se doslova rozdrolí. Nepříjemné na tom je, že tato závada se nedá dopředu odhalit a mnohdy ji netuší ani prodejce. Podle našich zkušeností jde nejčastěji o kolečka menších průměrů, 80 mm a menší, ale není to samozřejmě pravidlo. Malým uklidněním může být, že jde o uznatelnou reklamaci.

V minulosti stačilo koupit značková kolečka, ale to už dnes neplatí, už dávno se nefalšují jen trička na vietnamské tržnici. Špatnou zkušenost máme rovněž se závodními (a velmi drahými) kolečky MPC, u kterých se občas odlepovala guma od ráfku a docházelo k drsným pádům.

Řešením není ani nákup koleček do zásoby nebo rabování starých skladů. Umělé hmoty stárnou a časem zásadně mění svoje vlastnosti. A platí to i pro polyuretany. Asi nemůžeme s čistým svědomím doporučit kolečka, i kdyby nepoužitá, která 20 let ležela v garáži.

Záruka kvality polyuretanové směsi je tedy asi nejlepší u značek, které se na inline kolečka specializují, jako např. Labeda, Kryptonics, Gyro, Matter nebo Hyper. Jejich kolečka nejsou právě nejlevnější a vzhledem k našemu malému trhu bude možná potřeba po nich trochu zapátrat, ale s jejich kvalitou by neměl být problém.

Není to pro nás dobrá zpráva, ale zfalšovaná nebo ošizená kolečka naštěstí netvoří většinovou část trhu. Pouze to znamená, že nákup koleček, zejména těch menších, bude do budoucna tak trochu sázka do loterie.

Velmi fundovaný (a optimistický) článek o nákupu koleček si můžete přečíst např. také zde.