Jak vybrat dětské brusle

Nabídka dětských inline bruslí je poměrně široká, takže je celkem náročné se v ní orientovat. Provozování servisu nám dává příležitost v praxi vidět závady a problémy, které různé značky a typy bruslí mají, a proto se pokusíme o svoje zkušenosti podělit.

Především nemůžeme doporučit nákup noname bruslí z hypermarketu. Sportovní řetězce Decathlon a Sportisimo mají svoje vlastní značky (Oxelo a Zealot), které sice nejsou úplně top, ale poskytují k nim servis a náhradní díly. Na podobné úrovni se pohybuje i česká značka Tempish. Zní to jako fráze, ale nejlepší volbou jsou značkové brusle - Fila, K2, Rollerblade, Powerslide nebo Roces.

Obecně platí, že u dětských bruslí s posunovací velikostí se rozhodně nevyplatí kupovat nejlevnější šunt. V současnosti se už ani nevyrábějí pevné dětské velikosti, pouze ty posuvné, takže si shrňme pár důvodů, proč koupit dražší značkový model:

  • Klidně zvolte ten úplně nejdražší (jeho cena stejně nepřesáhne cenu průměrných dospělých bruslí)
  • Díky posunovacímu mechanismu vydrží dítěti více sezón
  • Posunovací mechanismus je opravdu kvalitní a funkční
  • Bota netlačí a vydrží po celou dobu používání
  • Kvalitní kolečka mají grip
  • Kvalitní ložiska, která se skutečně točí
  • Dítě netrpí a opravdu si na bruslích může zajezdit

Levné dětské modely vedou jen k tomu, že si dítě bruslení zoškliví. Levné brusle nejedou, mají velmi nekvalitní ložiska i kolečka (nezřídka z plastu), bota je měkká, takže se v ní vyvrací noha v kotníku, posuvný mechanismus je tak nekvalitní, že někdy nefunguje i když se použije jen 1x za rok. Dítě jede pomalu, i když umí dobře bruslit, nestačí tempu rodičů.

Na obrázcích pár ukázek, jak může být řešen posuvný mechanismus brusle.

Jak vybírat brusle pro dospělé si můžete přečíst zde.