Ulice pro 21. století

V roce 2022 se objevila na webu první volně dostupná verze programu DALL-E. Jde o systém, který dokáže vytvářet realistické obrázky na základě textového popisu, a to za pomoci umělé inteligence. Systém vyzkoušel také newyorský výtvarník Zach Katz, který se mj. zabývá městským plánováním. Výsledkem jsou zcela nové pohledy na rušné ulice měst, kde je méně aut, více chodců, cyklopruhů, zeleně a veřejné dopravy. Obyvatelé měst to díky tomu mohou snáze představit, jak by případné změny vypadaly a funguje to lépe než slova. Katz nyní nabízí zájemcům vypracování „transformace ulic“, které pak mohou ukazovat sousedům či politikům. „Stačí jeden dva obrázky a najednou o tom lidi mluví a vyvolá to v nich nadšení,“ všímá si. Tak nějak by totiž mohly vypadat ulice v 21. století.

DALL-E pochází ze softwaru Imagen firmy Google a OpenAI, start-upu podporovaného Microsoftem. Volně dostupná je na internetu verze DALL-E Mini. Ta čerpá z open source kódu od volně organizovaného týmu vývojářů. Na webu stačí do horní kolonky zadat slovní spojení, ve kterém popíšete, co chcete od umělé inteligence vygenerovat. Stránky jsou velmi vytížené a generování obrázku většinou chvíli trvá. Program vygeneruje 9 obrázků na základě slovního popisu, které však nejsou detailně propracované jako u plné verze DALL-E.

Více např. zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/3520377-misto-aut-fontana-umelec-pomoci-umele-inteligence-ukazuje-jak-mohla-byt-mesta-lepsi

https://www.curbed.com/2022/07/dall-e-walkable-streets-betterstreetsai.html