Segway Drift W1 a ti druzí

Segway je nejen výrobcem známých městských vozítek, ale nabízí i několik dalších mikromobilit. Jednou z nich jsou Drift W1, které označuje jako samobalanční kolečkové brusle. Z názvu to není úplně zřejmé, ale obsahují elektromotor a nejsou to tak úplně „brusle“. Nejvíc ze všeho připomínají twinboardy, které kdysi vyvinula firma Freeline Skates, od kterých se nejvíc liší právě motorem.

V principu jde o dvě nezávislé platformy, na kterých se stojí, brusle se tedy neobouvají a lze z nich normálně seskočit. Stejně jako twinboardy připomínaly rozpůlený skateboard, Drift W1 připomínají rozpůlený hoverboard. Jiní výrobci podobných vozítek je nazývají „hovershoes“, což je asi výstižnější pojmenování. Způsob jízdy je nejvíc podobný twinboardům, i když na těch motorových je to o něco snazší. Obsahují totiž navíc speciální gyroskopy, které pomáhají jezdci udržovat rovnováhu.  

Nejvíc o těchto bruslích prozradí asi fotografie nebo videa. Obě brusle jsou vybaveny malým elektromotorem, opatřeny protiskluzovými nášlapy, předními i zadními ambientními světly a úchyty na přenášení (celková hmotnost je 7 kg). Po nabití vydrží cca 45 minut jízdy a jejich nejvyšší rychlost je 12 km/h.

Pro jízdu vyžadují poměrně hladký povrch a stejně jako klasické vozítko segway mají v některých zemích formální potíže s používáním na veřejných chodnících a silnicích, protože jsou definované jako „vozidlo“. Nicméně jejich určení je hlavně pro zábavu a volný čas, který strávíte na uzavřených plochách a skateparcích, kde se můžete nerušeně prohánět.

Na stejném principu jako Drift W1 existuje několik dalších „hoverboots“, jako jsou například Magnetico H1, Inmotion X1 nebo Two Dogs. Magnetico a Inmotion se otevřeně hlásí k odkazu hoverboardu (a snakeboardu) - obsahují navíc originální propojovací tyč na spojení obou bruslí. Inmotion X1 mají větší výdrž (až 3 hodiny) a jsou levnější než Drift W1, u kterých si trochu připlatíte za značku.