Velomobil WAW

Velomobil je de facto lehokolo. Díky své aerodynamické kapotáži a sportovnímu looku je velice atraktivní pro lidské oko. WAW, jak se tento velomobil jmenuje, má dvě přední a jedno zadní kolo. S velomobilem je možnost dosáhnout vyšší rychosti s menším usilím, a to díky lepším aerodynamickým vlastnostem než u běžného lehokola. Jeho nízký gravitační bod a široká vzádelnost předních kol s odpružením přispívá k vynikající stabilitě v zatáčkách. Robustní bubnové brzdy poskytují výkonné brzdění a stabilní regulaci stopy při vyšších rychlostech. Jeho pozitivum je také pohodlnost řízení a ochrana proti počasí. Další výhodou tohoto typu velomobilů je odnímatelný nos a ocas, pro opravy ideální. Jedinou nevýhodou je větší váha, což je nejvíce znát při šlapání do kopce.

Velomobil by se dal považovat za menší autíčko. Model, který je možný vidět dnes, má pořadové číslo 283, je to verze ze sklolaminátu, má kompletní elektrický systém a pomocný motor. Elektrický systém se skládá z předního a zadního osvětlení, odbočovacích světel a elektrické houkačky. Je možnost si vybrat mezi denním osvětlením blikacím či stálým, pro noční cestování je tu i dálkové osvětlení. Přední kola jsou odpružená, novinkou tohoto roku je i zadní odpružení. Samozřejmě to není nutné vždy, ale s kvalitou našich silnic je zadní odpružení velice komforní řešení. Pro více informací můžete navštívit webové stránky katanga.eu.

Katanga vyrábí WAW od roku 2012, zatím je vše vyváženo, do západní Evropy, Austrálie a Ameriky. V říjnu 2016 se výroba bude stěhovat do Brna.