Streetskating - stručná historie

Jízdy městem, street skating, group skating, night skating... to všechno jsou názvy pro stejnou věc, skupinové bruslení na veřejných komunikacích. Jedná se o rekreační a společenskou záležitost sahající od velkých akcí, jako např. bruslení v Paříži po předem stanovené trase vedoucí po hlavních bulvárech, až po malé místní skupiny přátel, kteří mají společné hobby nebo patří do stejného klubu. Známé a velké bruslařské akce se kromě Paříže konají také v Mnichově, Berlíně, Vídni, Kodani, Frankfurtu nebo Londýně. Často se jedná o tisíce bruslařů, v některých městech se jezdí společně s cyklisty. Proto se na akcích podílí policie a místní orgány, trasy jsou plánovány předem a reguluje se provoz na rušných křižovatkách, dokud neprojede celý průvod. Jízdy se většinou konají každý týden, pokud to počasí dovolí. Pro účastníky bývají zdarma, ale vyžadují ovládání bruslí na slušné úrovni, aby účastníci udrželi krok s celou skupinou. V zahraničí je obvyklé, že součástí jízd je i nabídka výuky bruslení pro nové bruslaře, kteří se chtějí zúčastnit. Nutno dodat, že všichni jedou na vlastní nebezpečí. Organizování těchto akcí výrazně ovlivnil internet, lze lépe reagovat na počasí a změny v městské dopravě. K bruslařům a cyklistům se také stále častěji přidávají koloběžky, jejichž obliba stoupá.

Kolektivní bruslení v ulicích vzniklo ve Spokojených státech mezi bruslaři, kteří se věnovali rekreačnímu bruslení a chtěli jezdit společně městem jen tak, pro zábavu. Nijak se nespecializovali (třeba na tanec na bruslích, rychlobruslení, roller derby apod.), vzešli z indoorových bruslařských klubů pro quad brusle, které byly v USA běžné v 70. a 80 letech minulého století. Zásadní změnu přinesl rozmach inline bruslí, kterým bruslení pod střechou zkrátka nestačilo. Byly rychlejší, lépe ovladatelné, vyžadovaly více prostoru, tradiční quad brusle za nimi zaostávaly ve všech směrech (existují dodnes, zejména pro tanec na bruslích). Koncem 90. let se inline bruslení rozšířilo také do Evropy a východní Asie. Jeden páteční večer přišlo na noční jízdu v Paříži 35.000 bruslařů, na nedělní Skate Night v Berlíně se sešlo více než 10.000 účastníků. Výroční jízda Charity Skate na trase Paříž-Versailles přilákala 50.000 bruslařů, to je opravdu těžko představitelný průvod. Kodaň, Mnichov, Frankfurt, Berlín, Vídeň, Amsterdam, Buenos Aires, Londýn, San Francisco, Los Angeles, New York a Tokio jsou další města, kde na jízdy chodí tisíce účastníků.

Jízda městem v Le Mans

Nejčastěji se jezdí v pátek večer, někde se dokonce už vžil termín Friday Night Skating (FNS). Je to populární skupinová noční aktivita, která umožňuje studentům i pracujícím zabruslit si na závěr týdne o něco déle a užít si více společenských aktivit, jako např. jídlo, tanec a další zábavu na zastávkách, které mohou být součástí akce, protože další den je volno. V některých městech se podobné akce konají v úterý, zejména v Německu jsou populární pod názvem TNS. Pokud se na bruslích nudíte nebo se na nich cítíte osamělí, můžete se zúčastnit jízd městem i v Brně, kde se konají 1x měsíčně. A nejsou určeny jen pro bruslaře, ale také pro kola, koloběžky či longboardy. Jezdí se po vyzkoušených trasách s délkou okolo 10 km. V roce 2019 probíhá už 12. ročník této tradiční sportovně-společenské akce. Termíny a aktuální informace naleznete vždy na stránkách brno-inline.cz nebo v naší FB skupině.