Medeu

Jsou prázdniny, tak jsme se byli podívat na nejvýše položenou rychlobruslařskou dráhu na světě.

Stadion Medeu (někdy též Medeo, kazašsky Медеу, rusky Медео) leží v podhůří Ťan-Šanu a je dostupný autobusem MHD přímo z Almaty, bývalého hlavního města Kazachstánu (původně Alma-Ata). Leží v nadmořské výšce 1691 metrů, jak vidno z obrázků není zastřešen, tribuny mají kapacitu 8500 diváků. Areál je tvořen rychlobruslařským oválem, uvnitř kterého se nachází hřiště pro bandy. Jak již bylo řečeno, je nejvýše položeným zimním stadionem na světě. Díky řídšímu vysokohorskému vzduchu a ledu vyráběnému z čisté vody řeky Malá Almatinka (součástí komplexu je i čistička vody, která je dobře vidět z lanovky vedoucí podél stadionu) patří k nejrychlejším rychlobruslařským dráhám na světě, bylo zde vytvořeno více než 100 světových rekordů.

Původní kluziště bylo otevřeno v roce 1951, v roce 1966 byla vybudována v sousedství přehrada chránící lokalitu před sesuvy bahna z hor a v roce 1972 proběhla rekonstrukce, která umožnila přechod na umělé chlazení dráhy. Stadión využíval jako domácí hřiště klub bandy hokeje Dynamo Alma-Ata, v letech 1974 a 1984 se zde uskutečnilo Mistrovství Evropy v rychlobruslení žen, v roce 1988 Mistrovství světa v rychlobruslení ve víceboji mužů, v roce 2011 soutěže Asijských zimních her, v roce 2012 Mistrovství světa v bandy a zimní Univerziáda 2017. Konají se zde také závody motocyklů na ledové ploché dráze. Kazaši je chtěli také využít při olympiádě 2022, která jim však nebyla přidělena. Na stadionu probíhá i bruslení pro veřejnost, a to i v létě na inlinech.

My jsme neměli štěstí, v létě se zde pořádají také koncerty a právě probíhaly přípravy na megaakci Star of Asia. Nad stadionem se potom nachází lyžařské středisko Šimbulak, které sahá až do výšky 3200 m.

Další fotky najdete na našem FB: https://www.facebook.com/brnoinline/