Inline bruslení po anglicku

Kdo se někdy poohlížel po zahraničních událostech, kde prim hrají inline brusle, musel mezi prvními najít i Anglii a konkrétně Londýn. Právě hlavní město Spojeného království je jedním z míst, kde se tento sportovní a volnočasový fenomén rozšířil vůbec nejvíce. Velkou měrou se o to zasloužil zejména klub London Skaters, kteří v místních parcích pořádají kurzy bruslení pro veřejnost a společně se závodní odnoží London Skaters Speed Team pak pořádají i inline maraton, který se letos dočkal již svého čtrnáctého ročníku.

Počátky díky nadšencům
Tým vznikl pod názvem E2XN díky skupince nadšenců kolečkového bruslení, kteří se chtěli v roce 2002 zúčastnit čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans – týmového vytrvalostního závodu na světoznámém automobilovém okruhu. Tisíce závodníků a úžasná atmosféra této akce nadchly účastníky natolik, že se skupina zúčastnila dalších závodů v Dijonu, Frankfurtu nebo Vídni. Následující rok pak k několika německým, francouzským či rakouským destinacím přibyl i premiérový ročník Londýnského Inline Maratonu, který se jezdí v nejbližším okolí cyklistického velodromu v Lee Valley, který je součástí Olympijského parku královny Alžběty.

Pro samotný tým pak byl klíčový rok 2004, kdy se E2XN spojil s London Skaters, aby společně v Londýně dělali reklamu nejen závodnímu, ale i fitness inline bruslení. Na popud společnosti a Britské federace rychlostního inline bruslení okolo velodromu vznikl mílový okruh, který je určen a nejvíce využíván právě pro kolečkové bruslení.



Narůstající počet soutěží i účastníků pak z této srpnové události udělal jednu z vůbec největších akcí v celosvětovém měřítku. Kromě samotného maratonu se pořádá i půlmaraton, 30 minutové enduro, během kterého je úkolem zajet co nejvíce kol a stejná soutěž je i pro bruslaře s klasickými bruslemi s kolečky vedle sebe. Kdo se pak mezi pár šťastných kvalifikovaných nevejde nebo naopak má chuť svou jízdu na oficiálním okruhu znovu potvrdit, má ještě jednu oficiální možnost na britském šampionátu v inline bruslení, který se koná v polovině října. Zda se pro live sázení vyplatí důvěra v hlavní favority, nebo se o překvapení postará někdo z nováčků, bude jasné již tento měsíc. Internet nabízí neomezené možnosti jak se i formou tipů alespoň na dálku účastnit nejen inline událostí ve Velké Británii.

Oficiální tréninky i lekce bruslení
Právě příprava pod taktovkou samotného týmu je základem úspěchu. Kromě dvou večerních sekcí v týdnu se pravidelně členové scházejí o víkendech, přičemž využívají závodní tratě v Tatem Parku či volně přístupné stezky v Richmond Parku a Hyde Parku. Právě Hyde Park je i místem náborovým, respektive místo, kde členové týmu a lektoři s instruktorskými certifikáty učí malé i velké této sportovní aktivitě. V nabídce jsou jak individuální, tak i skupinové lekce, během kterých se malé děti či dospělí začátečníci učí první krůčky, obraty a brždění, zatímco profesionálové a zkušení jezdci pod vedením mistrů tohoto řemesla pilují detaily pro ještě preciznější a rychlejší jízdu.

Zdroj: http://londonskaters.com