Favorité ovládli jasně i Opavu

Opava potvrdila, že je městem zaslíbeným inline bruslení: v roli hostitele posledního dílu letošního seriálu Inline pro život – LifeInLine Tour obstála na výbornou. Nabídla skvělou atmosféru, kvalitní účast, bezchybnou organizaci, zajímavou členitou trať i teplé slunečné počasí. A také hodnotné sportovní výkony. Nejdelší závod o body do Českého poháru ovládli favorité Kateřina Novotná a Ondřej Suchý.

Na start půlmaratonu závodu LOAP LifeInLine Tour, který se jel také jako Akademické mistrovství ČR, se postavilo v Mětských sadech 105 bruslařů a už ve čtvrtém z patnácti okruhů dlouhých 1380 m odskočila trojice Suchý, Kudělásek a Trnavský. Posledně jmenovaný ale nevydržel tempo a propadl se do početné skupiny pronásledovatelů, v níž velice aktivně pracoval na čele Apeltauer.

Ve druhé skupině jezdila také favoritka závodu žen Kateřina Novotná. Ta ale po pádu ztratila kontakt a do skupiny se jí již nepodařilo se dotáhnout. Závod žen však ovládla zcela suverénně.

Ve finiši vedoucí dvojice vyhrál podle očekávání Ondřej Suchý, který přespurtoval v cílové rovince Richarda Kuděláska. Pro bronz si dojel Jakub Apeltauer.

Hlasy po závodě

Ondřej Suchý: „Trať byla hodně technicky náročná, ale pěkná. Domluvili jsme se před závodem s Kubou Apeltauerem, že zkusíme ujet spolu, ale nevyšlo to. S Richardem Kuděláskem jsme spurt nechali až na samotný závěr, jsem maximálně spokojený.“

Kateřina Novotná: „Bylo to pro mě hodně náročné, už měsíc a půl trénuji na ledě a na kolečkách jsem dlouho nestála. Kluci čelo trhali, ale snažila jsem se jako obvykle dění vpředu kontrolovat. V půlce závodu ale přede mnou někdo upadl a já šla přes něj, mám docela bolestivě naražený bok. Hlavní skupinu už jsem nedojela, ale jsem ráda, že jsem svůj poslední letošní závod na kolečkách vyhrála a s ním i celý seriál.“

Jaroslav Kania, šéf Akademického mistrovství ČR: „Jsem stoprocentně spokojený, účast, organizace i počasí vyšly perfektně. Těší mě, že počet vysokoškoláků na Akademickém mistrovství ČR se významně zvýšil.“

Výsledky půlmaratonu Českého poháru:

Muži: 1. Ondřej Suchý (Slavia BZK Praha) 34:36,099, 2. Richard Kudělásek (Bruslárna.cz) 34:36,386, 3. Jakub Apeltauer (Slavia BZK Praha) 34:57,835.

Ženy: 1. Kateřina Novotná (KSB Benátky nad Jizerou) 36:37,598, 2. Barbara Bakošová (InlineBSS.sk) 38:05,489, 3. Eva Šodková (LYKO klub Prachatice) 38:08,473.

 

Výsledky Akademického MČR v půlmaratonu:

Muži: 1. Ondřej Suchý (UK); 2. Aleš Gorécky (ČVUT); 3. Vojtěch Pospíšilík (Univerzita Palackého v Olomouci)

Ženy: 1. Kateřina Novotná (VŠ TKS Palestra); 2. Eva Šodková (Západočeská Univerzita);  3. Gabriela Honová (Masarykova Univerzita)