Světový pohár vyhráli Begg a Widmer, Novotná druhá

Nicole Begg (NZL) a Severin Widmer (SUI) zaznamenali vítězství v hlavních závodech Chance World Inline Cup v rámci bruslařského festivalu LifeInLine Tour v Ostravě. Pod oblačnou temnou oblohou s jemnou dešťovou přeháňkou při závodu žen se během páteční večerní volné jízdy a sobotního závodního programu představilo více než 1500 aktivních bruslařů.

WIC Ostrava 2011 WIC Ostrava 2011

Závod Světového poháru žen na 33 km na tradiční atraktivní, ale náročné trati na Hlavní třídě, se podle očekávání stal bitvou mezi třemi vedoucími ženami celkové klasifikace WIC Nicole Begg, Melissy Chouleysko (FRA) a Renaty Karabové (SVK) proti české reprezentantce v short tracku Kateřině Novotné. Tato čtveřice již ve druhém z jedenácti okruhů setřásla zbytek závodního pole a představila se s taktickým pojetím závodění. Už ve třetím okruhu překvapivě odpadla Karabová a v sedmém i Chouleysko.

O svém vítězství rozhodla Begg až v cílové rovince ostrým finišem. „Věděla jsem o kvalitách Kateřiny, i proto jsem nebyla při společné jízdě moc aktivní – věřím svému spurtu,“ poznamenala Nicole Begg, která se po posledním závodě WIC v Číně vrací domů na Nový Zéland.

Olympionička Kateřina Novotná se v souboji s in-linovými specialistkami představila ve vynikajícím světle. „Jsem s druhým místem velmi spokojená, vždyť jsem porazila druhou a třetí nejlepší in-line bruslařku ve světovém žebříčku WIC. Byla to dobrá jízda, jen jsem se bála deště,“ řekla česká specialistka na short track.

Mužský závod Světového poháru se proměnil ve velký triumf trojice v barvách Swiss-Skate-Team, která už od startu dirigovala dění ve 111členném závodním poli. Už ve čtvrtém okruhu nasadila turbo rychlost 14členná skupina, z níž v pátém kole vystřelil do úniku Achermann (SUI). Ten získal náskok 20 sekund před skupinou ve složení Santamaria (COL), Iten (SUI), Acosta (BRA), Bastidas ((VEN), Dias (POR), Michael (NZL), Widmer (SUI), Ulreich (AT), Moreno ((VEN), Marreiros (POR), Krupka, Suchý a Adam Adlt (všichni CZE), ale ve chvíli, kdy byl dostižen, zaútočil bleskově jeho týmový kolega Widmer. Jeho náskok v devátém okruhu už byl 30 sekund, v desátém 45 sekund.

WIC Ostrava 2011 WIC Ostrava 2011

Widmer si sólovou jízdou vychutnal cílovou rovinku před davy diváků, o dalším pořadí rozhodl až dramatický finiš vedoucí skupiny. „Předvedli jsme výborný týmový taktický výkon, jsem velmi spokojený. V Ostravě je to moje čtvrté vítězství v závodě WIC,“ řekl Severin Widmer.

V souboji o druhé místo přespurtoval Novozélanďan Michael švýcarského jezdce Itena. „Bez podpory týmu jsem nemohl udělat víc, jsem s druhým místem velmi spokojený. V Ostravě jsem poprvé a trať je vynikající,“ řekl Peter Michael.

Z českých mužů se nejlépe umístil Ondřej Suchý, který spurtoval na 7. pozici. „Fyzicky jsem měl na lepší umístění, ale pokazil jsem závěr takticky, nepřipravil jsem si před finišem ideální pozici. Byl to super závod,“ řekl Ondřej Suchý.

WIC Ostrava 2011 WIC Ostrava 2011

Výsledky Světového poháru v in-line bruslení - Ostrava

Ženy:

  1. Nicole Begg (X-tech MPC-International, NZL) 1:01:26,145
  2. Kateřina Novotná (KSB Benátky, CZE) 1:01:26,744
  3. Melissa Chouleysko (IDEE print-EUSKATES, FRA) 1:01:40,033
  4. Renáta Karabová (IDEE print-EUSKATES, SVK) 1:06:00,055
  5. Malwina Fituch (USK Orlica, POL) 1:06:00,803

Muži:

  1. Severin Widmer (Swiss-Skate-Team, SUI) 51:49,248
  2. Peter Michael (X-tech PMC-International, NZL) 52:40,581
  3. Nicolas Iten (Swiss-Skate-Team, SUI) 52,40,771
  4. Leon Alfredo Moreno (Uus/Maa Rollerblade Estonia, VEN) 52:40,889
  5. Pablo Esteban Santamaria (Mix Super Acao, COL) 52:41,165
  6. Alexander Jose Bastidas (Uus/Maa Rollerblade Estonia, VEN) 52:41,940
  7. Ondřej Suchý (BZK Slavia Praha, CZE) 52:42,623