Katka Novotná na dlouhé dráze

ME ve víceboji - pořadí po třech disciplínách: 1. Sáblíková 122,326, 2. Wüstová 122,593, 3. Leenstraová 123,239, ...7. Erbanová 125,839, 19. Novotná 131,285.

Všechny sportovní servery informují o tom, že rychlobruslařka Martina Sáblíková se drží i po třetí disciplíně v čele ME ve víceboji a je tak na nejlepší cestě za obhajobou. Průběžné sedmé místo Erbanové je také skvělé. Nás však zajímalo, proč je tam i Katka Novotná, která jezdí shorttrack - což je poněkud jiný sport. A skutečně jsme něco našli...


Proč jste se vlastně rozhodla zkusit dlouhou dráhu?

Chtěla bych jet obě tratě na olympiádě v Soči. Už jsem absolvovala pár soustředění s Novis Teamem. Ale těžko se dalo skloubit i závodění. V téhle sezóně jsem zajela v Calgary limit pro mistrovství Evropy ve víceboji, který byl na tři kilometry. Martina s Karolínou vyjely třetí účastnické místo na Evropu, takže jsme se domluvili s trenérem Novákem, že to zkusím.


Vytvoříte výhledově i tým?

Musím zajet nějaký individuální závod, abychom ho mohli vytvořit. To by se mi líbilo. Za Martinou se dokáži držet dobře v háku, což je dobrý předpoklad, který jsem si přinesla z krátké dráhy.


Kde bolí pády víc?

Na dlouhé dráze jsem spadla naposledy před dvěma roky. Ale tyhle pády jsou lehčí, protože někam dokloužete. V mantinelu jsem ještě neskončila. Na krátké dráze jsou mnohem častější a nebezpečnější vzhledem k lidem kolem vás.


Nepřestoupíte na dlouhou dráhu?

Mně baví bruslení jako takové, kromě krasobruslení, to jsem nezkoušela. Ale ráda jezdím i na kolečkových bruslích. O přestupu však nepřemýšlím. Snažím se to skombinovat. Nejvíc mě baví krátká dráha a chytla mě i dlouhá...

Celý rozhovor si můžete přečíst zde.