Reportáž ze závodu LAUSITZER SEENLAND 100

O víkendu 9. -11. července 2010 se v oblasti Lužických jezer konal sportovní víkend. Soutěžilo se hned v několika disciplínách – cyklistika, plavání, běh, chůze, koloběh a in-line. Závodníci mohli vybírat z různých délek tratí. Vrcholem celého víkendu byl nedělní in-line závod na 100 km, kterého se zúčastnilo početné pole českých závodníků. Startovalo se v 11 hodin dopoledne, hned po startu se vytvořilo několik skupinek. Spolupráce byla v tomto závodě tou nejdůležitější věcí. Hlavním nepřítelem závodníků bylo úmorné vedro, kdy se teplota ve stínu pohybovala okolo 36 až 38°C a převážná většina tratě byla na slunci. Voda na občerstvovacích stanicích postupně dosahovala teploty čaje. Na start se postavilo okolo 60-ti závodníků, z toho necelá dvacítka českých bruslařů. A právě nám, Čechům se tu opravdu dařilo :-) Shodou okolností, všichni čeští medailisté absolvovali před 14 dny 24hodinový závod v Le Mans.

Výsledky (muži):

1. Evžen Kraus (CZ)

2. Michal Nepovím (CZ)

3. Štěpán Kučera (CZ)

ženy:

1. Petra Havlasová (CZ)

2. Adriana Plotzerová (CZ)

3. Loreen Schiffner (DE)

V cíli nakonec každý obdržel účastnickou medaili.

 

Závod z pohledu přímého účastníka

10.00 Zbývá hodina do startu, diskutujeme o tom kolik si sebou vzít pití, hroznového cukru a podobných věcí. Vzít si mobil na zavolání případné pomoci? – to se nakonec zamítá, místo mobilu raději klíč pro případ, že by povolilo kolečko.

10.50 Opouštíme stín stromů a vydáváme se na start. Na startu si všichni přejí hodně štěstí a také se domlouvají na spolupráci.

11.00 A je to tu. Výstřel pistole a je odstartováno. Závod zahajujeme v docela slušném tempu, náš 2. vláček čítá přes 10 lidí, někdo zezadu s GPS hlásí, že jedeme 30km/h, někdo další, že bychom měli zvolnit, abychom začátek nepřepálili. Asi na 35 km ztrácíme několik členů a počet se ustaluje na 8 (4 Němci, 4 Češi). Vodu u občerstvovacích stanic používáme jak, na pití, tak na polévání. Bohužel v tomto počasí uschne člověk hrozně rychle. Něčí GPS ukazovala 49°C na slunci. Komunikace a střídání pokračuje perfektně.

12.50 Přijíždíme do prostoru startu a cíle, kde točíme do druhého-posledního kola. Ztrácíme 18 minut na první.

70. kilometr – síly docházejí, vedro je nesnesitelné. Člověk si pohrává s myšlenkou skončit, ale přece to nemůže vzdát, když do cíle zbývá už „jen“ 30 km.

75. kilometr – najíždíme na místo, kde je trocha štěrku. Jeden z Němců zakopne, shodí Peťu Havlasovou a přes ni ještě padám já, kromě pár odřenin nikomu nic není. Naštěstí na nás všichni počkali a můžeme pokračovat dál. Cesta ubíhá neuvěřitelně pomalu, všichni se těší na cca. 2km úsek lesem ve stínu. Posledních 12 kilometrů je opravdu peklo, ploužíme se, stezka je nekonečná, myšlení se totálně zjednoduší – pravá-levá, pravá-levá, na občerstvovačce vzít vodu, napít se, polít se a pokračovat k cíli.

3 km před cílem nám zbývá poslední a jediný kopec na trati. Konečně se objevuje cedule 1000 m do cíle. Před cílem se chytáme za ruce a společně protínáme cílovou pásku ve složení (J. Malák, T. Andrés, P. Havlasová, A. Plotzerová) Teď už konečně do stínu, vyzout brusle a počkat na vyhlášení.

Adriana Plotzerová

Výsledky jsou dostupné zde.

Fotky se možná časem objeví na http://www.seenland100.de/index.php?link=home.