Letiště Staré Město

Délka
2,00 km
Obtížnost
nízká
Odkud
Letiště Staré město u Mor. Třebové
Kam
Letiště Staré město u Mor. Třebové

Novou letištní plochu ve Starém Městě u Moravské Třebové by mohli využívat i lidé na in-line bruslích. Třebovská radnice jedná s vedením aeroklubu, aby k tomuto účelu na letišti vyčlenila vhodný čas. Na nedávnou modernizaci dráhy město přispělo částkou 800 000 korun. První sportovci by se na asfaltovém povrchu mohli projet příští jaro, řekl ČTK starosta Moravské Třebové, Miloš Izák.

"Byla to podmínka naší finanční výpomoci. Teď budeme muset dojednat konkrétní podobu, budeme se samozřejmě muset přizpůsobit letovému řádu," uvedl Izák. In-line bruslení bude přístupné komukoli bez ohledu na místo bydliště a bude zdarma, u letiště je i dostatek parkovacích míst.

Podle předsedy moravskotřebovského aeroklubu Pavla Řeřichy je letecký provoz prioritní, ale organizace se bude snažit najít přijatelný způsob soužití s bruslaři. "V době inline bruslení se letiště bude muset zavřít. Pravděpodobně vyčleníme jeden den v týdnu nebo za dva týdny, kdy tento provoz v určitém časovém úseku umožníme," řekl Řeřicha ČTK.

Veřejné vnitrostátní sportovní letiště ve Starém Městě u Moravské Třebové zprovoznilo novou asfaltovou přistávací a vzletovou dráhu v září. Je dlouhá 714 metrů a široká 23 metrů a umožní celoroční provoz i pro letadla do hmotnosti 5700 kilogramů. Investice vyšla na 45 milionů korun, z toho 38,5 milionu korun získal aeroklub z Regionálního operačního programu (ROP).

Pokud se bude na letištní ploše opravdu bruslit, informace o tom budou s největší pravděpodobností ZDE.

Zdroj: Deník veřejné správy, 10.10.2013