Baťův kanál

Délka
75,00 km
Obtížnost
střední
Odkud
Kroměříž
Kam
Kostelany

Relativně nově zbudovaná cyklo a inline trasa je poměrně dlouhá a náročná. Přinese však spoustu zážitků a pro milovníky fotografií i možností vyfotit si nádhernou přírodu kolem Baťova kanálu. Tuto stezku využívají hojně cykloturisté, in-line bruslaři, vozíčkáři a pro pěší výlety i senioři. Její největší výhodou je, že je vedena mimo silniční provoz – křížení jsou řešena mimoúrovňově. Jen u Kvasic, Bělova a Pahrbku u Napajedel je část stezky vedena po silnici.

Stezka začíná v Kroměříži u přístaviště (kousek pod lávkou pro pěší přes řeku Moravu) – parkování v okolí. První část stezky z Kroměříže do Kvasic vede po hrázi, povrch kvalitní. v létě ve stínu stromů J (žádné pečení se na sluníčku).  V Kvasicích za hřištěm je potřeba jet kousek po silnici a opět se napojit na stezku a pokračovat do Otrokovic (kvalitní povrch), z Otrokovic dále do Napajedel (tam trochu komplikace pro in-line – nutnost sjet ze stezky, okolo Baťova kanálu pouze polní cesta, kousek cesty tedy nutno absolvovat přes město- chodník), na ulici Pahrbek další perlička – a to v podobě velice špatného povrchu; dál se potom na stezku napojuje přes kemp. Dále po trase přes Spytihněv, Babice, Hustěnovice, Staré město vcelku pohodový povrch stezky;  jen potrápí v jednom úseku most přes řeku Moravu v podobě kostek na mostu.

Pro unavené bruslaře nebo cyklisty, kteří se nechtějí vracet nazpátek po trase, je možnost prodloužit si trasu z Kostelan do Kunovic nebo Ostrožské Nové Vsi a odtud vlakem nebo autobusem do Kroměříže nebo do místa svého bydliště.

Možnost výletů:

  • Modrá (rozhledna, skanzen)
  • Velehrad (barokní bazilika)
  • Kroměříž (zámek, možnost plavby po řece, vyhlídkové lety, krásná historická náměstí a uličky)
  • Napajedla (hřebčín, zámek)
  • Uherské Hradiště (slovácké muzeum, vinařské sklepy.)
  • Kunovice (letecké muzeum apod.)

Po cestě na trase je dostatek odpočívadel, sezení, občerstvení  nebo je možnost si vzít svačinku a pití sebou a najíst se v krásné přírodě.