Stezka po pravém břehu Svratky

Délka
2,50 km
Obtížnost
nízká
Odkud
Brno - Štýřické nábřeží
Kam
Brno- Horní Heršpice (Jižní most)


Zobrazit místo Stezka podél řeky Svratky na větší mapě

Přístup

  • Bus 61 (zastávka u Hornbachu), TRAM 8 (zastávka Křídlovická)
  • parkoviště u Hornbachu, parkoviště u M-paláce (obě parkoviště však placené)
  • možnost parkování u Městského baseballového stadionu

Obtížnost, povrch, provoz

Úsek cyklostezky č. 1 ze Štýřického nábřeží na ulici Sokolova (na úroveň Jižního mostu) vede podél řeky Svratky. Stezka  má  kvalitní povrch a je osvětlena.

Provoz je vyšší hlavně o víkendech a za pěkného počasí, kdy na stezku vyráží i chodci a majitelé přilehlých zahrádek. Občas se stane, že tu projede nějaké auto (zahrádkáři, neukáznění řidiči automobilů a čtyřkolek L )

Občerstvení

Viktoria restaurant  

  • občerstvení u kurtů a hřiště s  posezením
  • ulice Vodařská
  • Centrum Viktoria (bowling, hřiště na beach volejbal)

Občerstvení na Farmě 

  • venkovní  posezení, „rychlo jídla“, zmrzlina, nápoje nealko, alko
  •  naproti „Občerstvení na Farmě“ Jižanský dvorek se zvířaty (vyžití pro děti všeho věku)

Popis trasy

Trasa s novým povrchem začíná u mostu na Štýřickém nábřežím, pokračuje pod železničním viaduktem (v tomto místě pozor na protijedoucí, trochu nepřehledné), dále potom po rovince kolem zahrádek. Následuje dvojí mírné klesání a stoupání pod železničními mosty, poté opět rovinka až v restaurantu Viktoria, respektive až ke křížení s ulicí Kšírova. Tam lze při menším provozu lze přejet přímo silnici nebo se dát ze stezky nalevo a přejet přes přechod pro chodce a vrátit se zpět na stezku vedoucí po Dufkově nábřeží.

Po Dufkově nábřeží jízda po rovince, problematický je sjezd u autobazaru, občas hrozí střet s autem, cyklistou apod.. (není tam pořádně vidět), projede se kolem Jižanského dvorku a Občerstvení na farmě, kde se jede opět doleva ke korytu řeky Svratky (opět po kvalitním povrchu s osvětlením), končí se na Jižním mostu (horší povrch, starý asfalt, díry a často písek nebo kamínky).