K Pisáreckému tunelu

Délka
3,60 km
Obtížnost
střední
Odkud
Brno - Štýřické nábřeží
Kam
Pisárecký tunel

Trasa

Štýřické nábřeží – Bakalovo nábřeží – Táborského nábřeží – Kamenná – Pisárecký tunel

Délka

3,6 km

Přístup

  • tram 8, bus 60, bus 61, bus 44 – Křídlovická
  • možnost parkování (několik míst) u lávky u Spielberk Office Centre
  • tram 2, 5, 6, 7 – Poříčí

Obtížnost, povrch, provoz

Trasa je sjízdná, ale náročná a s mnoha nástrahami. Není vhodná pro začátečníky kvůli přejezdům kolejí, prudkému kopci a sjezdu. Povrch na nábřežích je poměrně kvalitní, ale stezka je v tomto úseku hodně využívaná chodci. V lesnaté části je asfalt hrubší a po dešti zůstávají lesní úseky dlouho vlhké. Trasa je vhodná k jízdě spíše když už vás stezka do Modřic nebaví, chcete si vyzkoušet nějaké to stoupání nebo prostě ještě nemáte dost.

Popis trasy

Ze Štýřického nábřeží vyrážíme směrem do nového podchodu u Spielberk Office centra. Nájezd je poměrně dlouhý a na obou koncích je potřeba dát pozor na mřížky odtokových kanálků. Asi po 150 metrech následuje křižovatka s Renneskou třídou. Nejbezpečnější je využít přechod, ale i tam nás může pozlobit hrbolatý tramvajový pás. Dále trasa pokračuje po Bakalově nábřeží a křižuje ulici Vídeňskou, kde je přechod v podobném stavu jako na Renneské třídě. Začátek Táborského nábřeží projedeme po ulici a asi po 100 metrech můžeme ještě na chvilku přejet na stezku.

Na Táborského nábřeží rovinatá část trasy končí a následuje lesní úsek, který se skládá vlastně jen z prudkého stoupání a následného klesání. Dostaneme se k němu tak, že vystoupáme Kamennou ulicí. Na vrcholu stoupání je možné si chvíli odpočinout a poté se pustit do sjíždění k Pisáreckému tunelu. Povrch je v této části o něco lepší než při stoupání. Sjezd je opravdu prudký a při přílišné rychlosti hrozí nebezpečí pádu nebo střetu s chodcem či cyklistou. Zhruba v polovině sjezdu je pak možné navštívit nově vzniklé lanové centrum Jungle park. Sjezdem trasa končí.