Podél Svratky

Délka
7,00 km
Obtížnost
nízká
Odkud
Rondo
Kam
Olympia nebo až do Modřic

Trasa

Štýřické nábřeží – Komárov – Horní Heršpice – Avion Shopping park – Přízřenice – soutok Svratky a Svitavy – Modřice

Délka

7,1 km

Přístup

  • tram 8 – Rondo
  • možnost parkování (několik míst) u lávky u Spielberk Office Centre
  • tram 9, 12 – Komárov
  • bus 67 – Avion Shopping park
  • parkoviště Avion Shopping parku
  • bus 49, 510 – Modřice, Za mlýnem
  • Olympia bus

Obtížnost, povrch, provoz

Trasa je nejznámější a nejfrekventovanější inline stezkou v Brně. Má výborný povrch, příjemnou délku a nezdoláváme na ní žádné převýšení. Stezka umožňuje výjezd z centra Brna do okolních luk a polí, a proto je velmi oblíbená nejen inline bruslaři, ale také cyklisty a pejskaři. Za pěkného počasí a v odpoledních hodinách bývá na stezce opravdu rušno. Pro trénink techniky i rychlosti v tuto dobu zvolte jinou trasu nebo využijte možností nově vzniklého Inline centra, které leží v městské části Brno-jih a je z této stezky přístupné.

Občerstvení

U Lampy

  • občerstvení u parníku mezi Inline centrem a baseballovým stadionem
  • velké venkovním posezení pod slunečníky
  • bar, toalety, dětské hřiště, možnost rychlého občerstvení v podobě nápojů, nanuků a smažených jídel

Pátá meta – Café & Restaurant

  • u baseballového hřiště
  • studená i teplá kuchyně

U Avionu

  • občerstvení na parkovišti za Avion centrem s venkovním posezením pod slunečníky

U Trabanta

  • občerstvení ve dvoře se zastřešeným posezením oddělené od cyklostezky

Modřice

  • občerstvení u zahradnického centra s posezením pod slunečníky, v nabídce nápoje a nanuky

Popis trasy

Ze Štýřického nábřeží na Komárov je trasa díky podjíždění železničních viaduktů a okolním stromům trochu nepřehledná. Nejspíše z tohoto důvodu není tato část tolik frekventovaná jako další úsek. Pod prvním viaduktem po směru jízdy se stezka zužuje a místo asfaltu je v místě pod mostem položena zámková dlažba. Další podjezdy trati jsou již bez problémů. Úsek je na Komárově zakončen úzkou lávkou na níž hrozí zaseknutí koleček.

O 200 metrů dále pak přejíždíme ulici Kšírovou a dostáváme se tak na nejvyužívanější část stezky. Ta je pěkně přehledná a cestou se můžeme zastavit "na jedno" pod slunečníky některé z osvěžoven. Jak už bylo zmiňováno dříve, provoz je zde poměrně hustý. Pozor dejte při přejíždění silnice (ul. Sokolova) v Horních Heršpicích.

Po cca 800 metrech vede trasa podél Avion Shopping parku, kde lze v klidnější době využít parkoviště nebo nově vybudovaný úsek stezky (vede na parkoviště za Ikeou a k dětskému hřišti) k tréninku techniky. Pokud se rozhodnete kolem nákupního centra jenom prosvištět, přeci jen si přibrzděte alespoň na Dolnoheršpickém mostě. Na druhém břehu Svratky je na sjezdu ostrá zatáčka vlevo a k tomu povrch znečištěný hlínou a pískem ze staveniště.

V úseku z Dolních Heršpic k soutoku Svratky a Svitavy v Přízřenicích nás z nástrah čekají jen dva vyvýšené můstky přes potok Leskavu a rameno Svratky. V případě teplého počasí hrozí zbrždění koleček na měkkém asfaltu na horních okrajích můstků a pád. Jinou "nástrahou" je pak občerstvení U Trabanta.

U soutoku můžeme přejet Přízřenický most a potrénovat na rovném a širokém kousku cyklostezky do Holásek o délce cca 450 metrů. Provoz žádný, jen sem tam cyklista nebo bruslař, který pokračuje k Holáseckým jezírkům. Pokud na most nenajíždíme, ale odbočíme doprava a po chvilce doleva, následuje poslední úsek souvislé trasy do Modřic. Nebezpečí číhá pouze v podobě pukliny v asfaltu v první části úseku, která je ale dobře značena oranžovou barvou. Na konci trasy je pak možné posedět u zahradnického centra.

Trasu ze Štýřického nábřeží do Modřic si lze ještě prodloužit oběma směry. Úsek směrem k Pisáreckému tunelu je ale problematický kvůli přejezdům rušných křižovatek Renneské třídy a Vídeňské, chodcům a kopcovitému terénu v lese nad výstavištěm. Na opačném konci je situace lepší. Pokud se nám ještě nechce v Modřicích končit a překonáme cca kilometrový úsek špatného povrchu a velkou křižovatku u Olympie, je možné se projet na poměrně pěkném dvoukilometrovém úseku cyklostezky č. 4 směrem k Rebešovicím.