Razor Turbo Jetts: Motorová pata

Po relativním úspěchu kolečkové paty u tenisek Heelys se v roce 2018 na trhu objevila kolečková pata s motorem od firmy Razor, která se specializuje na mikromobilitky.
Razor Turbo Jetts se dají připevnit k libovolným teniskám pomocí pásku na suchý zip. Rám je navíc nastavitelný podle šířky boty, aby opravdu dobře seděl. Motor má jen jedna brusle (což je logické) a můžete si ho volitelně připevnit na levou nebo pravou nohu.
Samotná pata je vybavena dvěma 50 mm kolečky, elektromotor má výkon 80 W a je poháněný vyjímatelnou 12V lithium-iontovou baterií. Nabití baterie trvá přibližně hodinu a doporučuje se ji nabíjet každé 3-4 měsíce, i když nejezdíte, aby se nezkrátila její životnost. K bruslím se samozřejmě dodává nabíječka a návod. Maximální povolená hmotnost jezdce je 80 kg, maximální doba jízdy cca 30 minut, v závislosti na podmínkách (hmotnost jezdce, výškový profil terénu). Nejvyšší dosažitelná rychlost na rovině je přibližně 15 km/h.
A můžeme vyrazit. Jak už bylo řečeno, jen jedna brusle má motor, což je v praxi zcela dostačující, ba přímo nutné. K pohonu to stačí a druhá noha musí být volná pro vyrovnávání směru a stability. Tato zásada platí obecně pro všechny motorové brusle, které se kdy v minulosti objevily.
Avšak na rozdíl od všech starších typů motorových bruslí jsou tyhle překvapivě lehké a dá se s nimi i dočasně chodit, pokud potřebujete překonat nesjízdné místo. Nepotřebují ani nádrž (zní to divně, ale je to tak, starší motorové brusle mají i nádrž na benzín) a ovládací bovden.
Jízda vyžaduje trochu cviku a chvíli potrvá, než si zvyknete. S běžným bruslením to nemá mnoho společného, kromě udržování rovnováhy. Je nutné se víc opřít o paty, brzdí se špičkou nohy. Zastavení se řeší podobně jako na skateboardu, pár kroků a znovu stojíte.
Pokud získáte praxi, je to potom zábava, můžete plynule přecházet z chůze do jízdy a obráceně. Razor Turbo Jetts asi nejvíce ocení děti ve věku cca 10-14 let.
Aby byla informace úplná, je nutno zmínit, že Razor nabízí i kolečkovou patu bez motoru pod názvem Razor Jetts za přibližně čtvrtinovou cenu.