Silnice jako zdroj energie?

Co třeba využít naše silnice jako solární panely? Solární elektřina by se využila pro pouliční osvětlení, dopravní systémy, popř. pro elektromobily. V Nizozemsku probíhá od podzimu 2014 testování této myšlenky v praxi, a to na 70 m dlouhém úseku cyklostezky SolaRoad, a nyní jsou k dispozici první výsledky.

Prvních šest měsíců provozu lze považovat za úspěšné. Přes testovací úsek projelo 150.000 cyklistů a cyklostezka vygenerovala přes 3000 kWh. V přepočtu je to více než 70 kWh na metr čtvereční za rok, což překonalo očekávání. Plochý solární panel má sice o 30 procent menší účinnost než nakloněný, ale silnice poskytují dostatečnou plochu, aby se tato nevýhoda bohatě vyvážila. Cyklostezka se skládá z betonových modulů 2,5 x 3,5 metru a solární články jsou chráněny bezpečnostním sklem s protiskluzovou vrstvou. Ta zatím nefunguje ideálně, při změně počasí a teplotních výkyvech se malá část povrchu odlepila. Probíhá proto vývoj zlepšené horní vrstvy.

Projekt SolaRoad se vyvíjí nadějně a jeho autoři věří, že v blízké budoucnosti se jejich technologie objeví na běžných cyklostezkách a obecních komunikacích.

Zdroj: Phys.org